Kraj pochodzenia a smak oliwy - różnice

Materiał promocyjny

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Kraj pochodzenia a smak oliwy - różnice - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partnera Oliwa z oliwek to podstawowy produkt kuchni śródziemnomorskiej, ale nie tylko. Coraz trudniej wyobrazić nam sobie bez niego codzienne gotowanie - jest niezwykle aromatyczny, a przy tym bogaty w cenne właściwości prozdrowotne. Często jednak stoimy przed dylematem pod tytułem - z jakiego kraju oliwę z oliwek wybrać? Czy kraj pochodzenia ma wpływ na smak oliwy z oliwek extra vergin? Sprawdźmy!

Oliwa z oliwek z Grecji - czym się charakteryzuje?

Oliwa z oliwek ma bardzo bogate tradycje. Stanowiła absolutne must have już dla starożytnych Greków, którzy nie wyobrażali sobie bez niej życia. Dość powiedzieć, że cała Hellada po dziś dzień stoi malowniczymi gajami oliwnymi - zarówno w części kontynentalnej, jak również na klimatycznych wyspach.

Czym wyróżnia się grecka oliwa z oliwek? Powstaje w bardzo tradycyjny sposób, który kultywowany jest od setek lat. W dużej mierze technologia jej wytwarzania wpływa na to, że przez wielu smakoszy kuchni śródziemnomorskiej i nie tylko jest uważana za produkt klasy światowej. Znakomicie nadaje się do sałatek czy też dressingów - przysłowiowy strzał w dziesiątkę dla każdego miłośnika legendarnego już sosu vinegrett. Można z powodzeniem powiedzieć, że w Grecji wyparła klasyczne smarowidła do pieczywa - świeże skropione porządną ilością tego złocistego oleju roślinnego to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Warto stawiać na oliwę z oliwek extra virgin z wielu powodów. Jest ona tłoczona na zimno, zaraz po zbiorze owoców - maksymalnie do 24 godzin. Do jej produkcji najczęściej wykorzystuje się odmianę oliwek Manaki, które są jednymi z najbardziej aromatycznych na całym globie. Jej cechy charakterystyczne? Jest łagodna, o dość lekkim, słodkawym posmaku. Można w niej również wyczuć nutkę goryczy. Dobra oliwa z oliwek prosto z Grecji wyróżnia się również jasną, złocistą barwą. Ponadto nuty miodu i bogaty bukiet innych sprawiają, że nie sposób przejść obok niej obojętnie.

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, grecka oliwa to świetny akompaniament sałatek i dań na zimno, ale równie dobrze sprawdza się do ryb, warzyw i makaronów. 

Oliwa z oliwek z Włoch - jak smakuje?

Włoska oliwa z oliwek to produkt, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dania prosto ze słonecznej Italii są znane na całym świecie - prostota i wysoka jakość składników sprawiają, że trudno im się oprzeć. Bez wysokiej jakości oliwy extra vergine nie można mówić o aromatycznej pizzy, pastach czy też sosach pomidorowych.

Jak smakuje oliwa tłoczona na zimno z Włoch? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od miejsca jej produkcji, jak również gatunków owoców drzewek oliwnych do niej wykorzystywanych. Regiony Italii słynące z niemal niekończących się gajów oliwnych to przede wszystkim Sycylia i Toskania, ale również Abruzja, Kalabria czy też Apulia. A Umbria i Lancjum? Tam również wielu rolników żyje z uprawy aromatycznych oliwek.

Jakie smaki zaklęte są w butelce włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia? Mogą być to zarówno słodkawe nuty migdałów, orzeźwiający zapach świeżej trawy, pomidorów czy też owocowe lub kwiatowe wykończenie. Nietrudno też odróżnić oliwę z Włoch od tych pochodzących w innym kraju. Powód? Bardzo często można w niej wyczuć ziołowy zapach i posmak - ich rodzaje zależą od miejsca produkcji tego oleju roślinnego. Często wykorzystuje się potencjał m.in. oregano, rozmarynu, czosnku, a nawet chilli czy pieprzu.

Chorwacka oliwa z oliwek - poznaj jej potencjał

Oliwa chorwacka staje się coraz bardziej popularnym wyborem zarówno wśród amatorów dobrego i zdrowego jedzenia, jak również profesjonalnych szefów kuchni. Chorwacja, w przeciwieństwie do wspomnianej wcześniej Grecji czy Włoch, nie nasuwa się od razu na myśl, jeśli myślimy o tym złocistym oleju. Co prawda nie należy do największych jego producentów na świecie, jednak ma do zaoferowania produkty wysokiej jakości o ogromnym potencjale.

Chorwacka oliwa z oliwek najczęściej wytwarzana jest z owoców drzewek oliwnych rosnących w Dalmacji. Panuje tam niemalże idealny klimat do ich uprawy, a nie bez znaczenia pozostaje również metoda ich produkcji. W tym regionie kraju temperatury jesienią spadają szybciej niż chociażby w Andaluzji, co sprawia, że podczas zbiorów na próżno oczekiwać upałów. Owoce pozostają tym samym nienaruszone, a co za tym idzie, jakość pozyskiwanej z nich oliwy jest bardzo wysoka.

Warto również wiedzieć, że oliwa z oliwek z Chorwacji to wynik tłoczenia na zimno oliwek Oblica, które charakteryzują się słodkawym smakiem. Dzięki temu idealnie komponuje się z największymi darami lokalnej kuchni - czyli rybami i owocami morza. O mocy aromatów tego płynnego złota najlepiej przekonać się, serwując ją na zimno. Znakomicie podkreśla wyjątkowy smak sałatek, sosów, dressingów czy też zup. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby maczać w niej świeży chleb - w ten sposób można jeszcze bardziej docenić jej niepowtarzalne walory. Co ważne, można jej używać również do smażenia - bez obaw o utratę jej właściwości prozdrowotnych.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE