Jak się robi w Jarocinie rogale? Zobacz wideo!

Opublikowano:
Autor:

Jak się robi w Jarocinie rogale? Zobacz wideo! - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Wypiekany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziewany masą z białego maku, dekorowany lukrem i siekanymi orzechami - mowa o Rogalu świętomarcińskim, który 11 listopada króluje na stołach w wielu domach.

Chociaż zwyczaj wypieku rogali w obecnej formie sięga 1891 roku, zakorzenił się w naszej tradycji tak głęboko, że pomimo upływu czasu kultywowany jest do dnia dzisiejszego. Szacuje się, że w listopadzie Wielkopolanie zjadają kilkaset ton tego słodkiego przysmaku.

Kilka dni przed Świętem Niepodległości odwiedziliśmy z kamerą jarocińską cukiernię „Ania”, w której od wielu lat wypiekane są rogale według tradycyjnej receptury. Zobaczcie nasz materiał WIDEO!

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE