Na zdrowe święta

Opublikowano:
Autor:

Na zdrowe święta - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Chudy twaróg, jogurt, lampka czerwonego wina i spacer - to kilka kroków do zdrowia po świątecznym obżarstwie.

Podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia warto pamiętać i przestrzegać zasad racjonalnego żywienia. Świąteczne potrawy mogą być lekkie, nie tracąc tradycyjnego smaku.

- Można, przygotowując je, ograniczyć ilość dodawanego tłuszczu - radzi dietetyk Beata Prządka. - Zamiast smażonego karpia podać karpia w galarecie, zamiast śledzia w śmietanie - śledzia w sosie jogurtowym. Zamiast majonezu dodać do sałatki sos jogurtowy, do sernika zamiast tłustego - dodać chudego twarogu.

Takie zmiany ochronią nas przed niekontrolowanym przyrostem masy ciała.

Jak przyznaje dietetyczka - zwykle tracimy jednak zdrowy rozsądek i popadamy w świąteczne obżarstwo. Najważniejsza zasada to - nie przesadzać z ilością. Z drugiej strony nie należy popadać w skrajności i przeliczać wszystkich kalorii.

Szerzej w świątecznym wydaniu „Gazety Jarocińskiej”.

(akf)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE