4 rzeczy wzmacniające odporność organizmu

Opublikowano:
Autor:

4 rzeczy wzmacniające odporność organizmu - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Kiedy nadchodzi wrzesień, oznacza to, iż za chwilę rozpocznie się sezon chorobowy. Z każdej strony słychać kaszel i kichanie. Co zrobić, aby się uchronić przed naciągającym przeziębieniem, zanim otrzymamy dawkę wirusów i bakterii w pracy, szkole, czy środkach komunikacji miejskiej?
 


Probiotyki

Pamiętajmy, iż właściwa flora bakteryjna naszych jelit oznacza zdrowy organizm. Mikrobiota walczy ze wszelkimi patogenami, które trafiają do naszego organizmu. Ważne jest, aby probiotyki zawierały konkretne szczepy bakterii w odpowiedniej ilości. Najważniejsze to Bifidobacterium oraz Lactobacillus w wielkości 10^8.

Zażywanie probiotyków potrafi zmienić układ bakterii w naszych jelitach tak, aby przeważały te zwiększające naszą odporność.

 

Koci pazur

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zawierających koci pazur ( Uncaria Tormentosa). Jest to peruwiańska roślina, której przypisuje się duże zasługi w zwiększaniu odporności. Pozyskuje się go z wewnętrznej kory drzewa Uncaria Tormentosa. Zwiększa on fagocytozę, co sprawia iż komórki żerne są w stanie lepiej niszczyć patogenne mikroorganizmy.

 

Koci pazur dobrze wymywa z naszego organizmu drożdżaki, te z rodziny Candida. Sprawiają one często, iż czujemy się zmęczeni i łatwiej łapiemy wszelkiego rodzaju infekcje. W przypadku kobiet dotyczy to również infekcji intymnych.Współgra on idealnie z probiotykami. Rano można zażywać koci pazur, który wymywa drożdżaki, a wieczorem probiotyki, aby skład naszej mikroflory zmieniał się we właściwym kierunku. W przypadku walki z Candida, ważna jest również bezcukrowa dieta.

 

Czystek

Picie czystka powinno być codziennym rytuałem. 2 kubki dziennie nie są dużym wyzwaniem, a długofalowo przyniesie nam to pozytywny rezultat. Ma on właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Rozprawi się z bólem gardła, a także z drożdżakami Candida, czyli to kolejne zioło wspomagające walkę z grzybami, których przerost negatywnie wpływa na nasze samopoczucie.

Czystek dobrze smakuje sam, a także z miodem i cytryną.

 

Sposób odżywiania

W okresie jesienno-zimowym warto postawić na wszelkie kiszonki, które są naturalnymi probiotykami. Należy spożywać duże ilości warzyw i owoców właściwych dla tego okresu. W miarę możliwości do potraw dodawać czosnek i cebulę, a także imbir i kurkumę, które działają przeciwzapalnie.

W momencie, kiedy dopadnie nas infekcja, należy jak najbardziej ograniczyć cukier, który z jednej strony jest idealną pożywką dla „złych” bakterii, a dodatkowo w przypadku problemów z górnymi drogami oddechowymi, powoduje ich podrażnienia.

Ograniczamy również nabiał, którego spożywanie w trakcie choroby, wzmaga wydzielanie śluzu. Sprawia, iż nasila się katar, a następnie wzmaga kaszel.

 

Powyższe informacje zostały zaczerpnięte od autora serwisu Dietetyk.guru. Jeśli interesuje Cię temat zdrowia, odżywiania, a także funkcjonowania organizmu, zapraszamy do odwiedzenia portalu.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE