Jak zaoszczędzić czas i pieniądze dzięki zorganizowaniu zawartości lodówki?

Opublikowano:
Autor:

Jak zaoszczędzić czas i pieniądze dzięki zorganizowaniu zawartości lodówki? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

W dzisiejszych czasach coraz częściej zachęcani jesteśmy do oszczędzania. Zewsząd do uszu dochodzą wymyślne sposoby na zatrzymanie nieco gotówki w portfelu bądź znalezienie wolnego czasu. Mimo to wciąż zdarza nam się marnować równie cenne zasoby, nie zdając sobie z tego sprawy. Otóż problem ukrywa się nawet… w lodówce!

Tak, to prawda. Nie organizując odpowiednio żywności znajdującej się w naszej lodówce trwonimy zarówno czas, jak i pieniądze. Czy nie zdarzyło Ci się znaleźć w jej zakamarkach przeterminowanych produktów? Może przeoczyłeś jakiś skrzętnie ukryty kąsek? A nie przechowując jedzenia w optymalnych warunkach, możemy przyczynić się do powstania pleśni. Bez wątpienia jest to problem, który każdy odczuł na własnej skórze. Warto mieć na uwadze, że marnowanie jedzenia jest zmartwieniem w skali światowej. Wybierając odpowiednią lodówkę oraz dzięki organizacji jej zawartości możesz pozbyć się tego problemu w swoim życiu.

Opróżnij swoją lodówkę za jednym razem

Wyjęcie z niej całej zawartości pomoże Ci zobaczyć, w posiadaniu czego właściwie się znajdujesz. Wykorzystaj tę okazję do przejrzenia terminów wartości. Pozbądź się wszystkich nieświeżych produktów.

Posprzątaj lodówkę

Teraz nadszedł czas na powycieranie wszystkich szuflad. Z pewnością przydatna okaże się mieszanka wody z octem.

Poukładaj jedzenie

Uporządkuj zawartość według grup (np. mięsa, owoce, warzywa itp.), dzięki czemu w przyszłości łatwiej będzie Ci znaleźć upragniony produkt. Jednocześnie zredukujesz czas potrzebny do otwierania drzwiczek. Wiedza, gdzie wszystko się znajduje, pozwoli Ci pozostawać na bieżąco z zawartością lodówki. Jednocześnie unikniesz omyłkowego zakupu zbyt dużej ilości jajek, ponieważ nie zauważyłeś ich w środku.

Mięso i nabiał magazynuj niżej

Najzimniejsza część Twojej lodówki to jej niższa połowa (poza samymi drzwiczkami). W związku z tym mięso trzymaj w najniższej szufladzie, a produkty podatne na psucie, takie jak mleko, możesz umieścić na dolnej półce.

Jajka trzymaj z dala od drzwiczek

Trzymanie jajek na drzwiczkach lodówki to częsty błąd. Niestety, ten obszar wiąże się z największymi wahaniami temperatury, co w rezultacie przyspiesza proces psucia. W związku z tym najlepiej jest przechowywać jajka w środkowej lub dolnej części lodówki.

Jak najbardziej można przetrzymywać jajka w oryginalnym kartonie – sposób ten pomaga zapobiegać przedostawaniu się do nich innych zapachów.

Sprawdź, by terminy do spożycia były widoczne

Użyj markera, żeby jak najlepiej uwidocznić datę, kiedy Twoje produkty przestaną być zdatne do spożycia. Pamiętaj, aby ich przestrzegać.

Oddziel od siebie wszystkie warzywa

Przechowywanie warzyw osobno znacznie wydłuża ich zdatność do spożycia. Nie powinny się dotykać zarówno z owocami, jak i między sobą.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE