Pączki i faworki królowały w bibliotece. Panie dzielą się sprawdzonym przepisem

Opublikowano:
Autor:

Pączki i faworki królowały w bibliotece. Panie dzielą się sprawdzonym przepisem - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Tłusty Czwartek świętowały uczestniczki zajęć organizowanych przez nowomiejską bibliotekę.

 

Tym razem pączki zaserwowała jedna z uczestniczek spotkania, natomiast panie same upiekły drożdżowe faworki (chruściki).

 

- Zrobiłyśmy je według przepisu, z którego od lat korzystam w swojej kuchni, a który otrzymałam od emerytowanej już bibliotekarki, pani Jadzi - mówi Maria Tomczak z biblioteki w Nowym Mieście. - Ciasto robi się szybko, a chruściki są pulchne i pyszne. Samo wykonanie też nie jest skomplikowane, a po upieczeniu od razu można je posypać cukrem pudrem i kosztować.

 

 

Drożdżowe faworki

Składniki

70 dkg mąki (5 szklanek)

0,5 szklanki cukru

8 jajek (6 żółtek i 2 całe jajka)

0,5 kostki „Kasi”

ok. szklanki ciepłego mleka

10 dkg drożdży szczypta soli

Wykonanie

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i odrobiny ciepłego mleka przygotowujemy rozczyn. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, roztrzepane jajka, a potem kolejno ciepłe mleko, roztopiony i przestudzony tłuszcz, a na końcu - rozczyn. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Musi być nieco luźniejsze niż na ciasto drożdżowe. Po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na cienki placek, tniemy w paski ok. 10x3 cm, robimy w środku nacięcie i przewijamy każdy faworek. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz (olej lub smalec) i pieczemy na złoty kolor. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

SMACZNEGO!

 

 

 

Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się. Również w sieci. Redakcja

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE