Tym razem nie oceniano potraw

Opublikowano:
Autor:

Tym razem nie oceniano potraw - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Potarzyca jak co roku gościła kilka pokoleń twórców związanych z folklorem. Wspólnie bawiono się przy muzyce ludowej. W przerwach posilano się tradycyjnym „swojskim jadłem”.            Spotkanie twórców ludowych oraz artystów należących do zespołów folklorystycznych działających na terenie powiatu jarocińskiego odbyło się już po raz dziewiąty. Podobnie jak w latach ubiegłych rozpoczęto w Jarocińskim Ośrodku Kultury od występów i wystawy sztuki ludowej. Przedstawiciele zespołów i rękodzieła otrzymali kompozycje kwiatowe oraz dyplomy przygotowane przez Stowarzyszenie Miłośników Kultury Ludowej, które było głównym organizatorem powiatowego przeglądu.
      Druga część odbyła się tradycyjnie w sali wiejskiej w Potarzycy. Podczas międzypokoleniowej biesiady, łączącej środowisko zajmujące się krzewieniem kultury ludowej zorganizowano prezentację potraw regionalnych przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich. Odstąpiono jednak od oceny dań. Część biesiadną przygotowywał w tym roku Zespół Śpiewaczy „Dąbrowianki”, który serwował „swojskie jadło”, m.in. kiszkę, kiełbasę, bigos, sałatkę, chleb ze smalcem, „pyry z gziką” oraz placek drożdżowy. Przy akompaniamencie kapeli zespołu „Snutki” śpiewano piosenki ludowe i biesiadne. Tegoroczna edycja przeglądu odbyła się dzięki dotacji, którą stowarzyszenie otrzymało z budżetu powiatowego oraz przy wsparciu Banku Spółdzielczego w Jarocinie.

(ls)

W IX Powiatowym Przeglądzie Kultury Ludowej wzięło udział:

- 7 zespołów - „Ciświczanie”, „Dąbrowianki”, „Goliniacy”, „Noskowiacy”, „Potarzyczanki”, „Sławoszewiacy” i „Snutki”
- 13 twórców ludowych - Hanna Bartkowiak, Teresa Jackowiak, Zofia Kaczmar, Joanna Kędzierska, Aleksandra Klimek, Stanisława Kowalska, Daniela Krawczyńska, Walentyna Łukowska, Mirosława Marciniak, Bogdan Osuch, Janina Patelka, Małgorzata Szczepaniak, Eugenia Wieczorek
Dania przygotowane przez KGW: białe kwaśne na golonce (Ciświca), kasza pęczak z wątróbką (Dąbrowa), krupnik (Golina), zupa z dyni (Nosków), zupa z serkami topionymi (Potarzyca) kopytka z kapustą (Sławoszew)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE